The Mountain Modern Before and Afters

At the conclusion of this week, the Mtn Modern will be officially adopted by the cutest young couple. It is time for a new chapter to be written within the well-insulated walls and on the firm foundation of this thoughtful, well-built home. True to my Storybook endings, I conclude this chapter with the befores and afters of my one and (hopefully) only pandemic project!

As is tradition, we will begin this before and after tour with the exterior- the first impression of the home.

Honestly there was nothing offensive about the curb appeal of this home to begin with- she was perfectly respectable. In fact, from the pictures the previous owners left for me I could see she was quite the looker at one time.

The only problem with the outside was that it did not match the modern feel I was trying to create on the inside. I went back and forth with my decision to renovate the exterior throughout the entire remodel. In fact, I did not decide to pull the trigger on the exterior until two weeks before the interior was complete. My head knew that the exterior remodel was not necessary and would not add anything to the appraised value of the home. In the end, my heart won out. I could not settle for anything but my best for this home- and that meant seeing my complete vision for the home to fruition.

This image has an empty alt attribute; its file name is briersprings-mock-up.jpg

So I went for it! And I’m so glad that I did!

It turns out both my head and heart were spot on. The new facade perfectly compliments the interior vibe of the home and I truly believe it helped to attract her new home owners. Unfortunately, the appraiser did not have the same affection for her new facelift. My somewhat prideful decision landed this home more on the “flop” side of the flip or flop equation if based on profit alone. Right or wrong, flip or flop, I decided long ago that the “happily ever after” of each storybook renovation would not be determined by profit (or loss) alone but rather the impact her new story would have on her surrounding neighborhood, community, and most importantly the new family she shelters. Despite the fact that we were unable to show her off with our customary community reveal and give her the debut she deserved, her transformation is nonetheless special. Without further dwelling on yet another negative of 2020, let’s step inside!

As you enter the front door, you walk immediately into the living room. Notice in the before picture, a soffit wrapped the perimeter of the living room. It housed a plethora of up-lights and down-lights to add ambiance to the room.

While I appreciated the effort, I decided to let them go during the renovation.

The other BIG change in the Living Room was the fireplace facelift. Before, the home featured a wood burning fireplace flanked by pretty built-ins. But when I had the fireplace inspected by a chimney sweep company I was told it was not safe to use without major repair. Now, normally when I am given this news I simply demote the fireplace from functional to “decorative only” and move on. However, because this home’s story was based in the Carolina Mountains, I could not imagine this home without a real fire blazing on cold winter nights. So I simply had a new modern fireplace built in front of the old.

Because this home boasts a modern open floorplan, this room shares the space with what is always my favorite part of every house tour- the kitchen! Here she is before:

I mean really! Aren’t those some of the coolest cabinets you have ever seen! They kinda reminded me of what you might see in an RV and I seriously contemplated building the design story around them- but when I thought about how that would translate to the bathroom- I abandoned the idea.

Curious about what that arrow is pointing to on the countertop? You can read it about it here.

Out with the old, in with the new! I chose the moodiest dark blue for the cabinets and soapstone for the countertops. Then, I softened up the space with the light ash wood built-in, eat-in kitchen table and shelves. So much light literally pours into this now open, airy space!

If you peek through that pocket door opening to the left of the gas range you can see the new butler’s pantry.

Before, this space was only accessible from the laundry room. And the hot water tank sat loud and proud in the middle of the room.

But now, it functions as an extension of the kitchen and is where I picture the new home owners crafting their coffee and of course, using the microwave.

Aaaaaaand a spot for an extra refrigerator or standup freezer.

Well shoot, I thought I got a picture of the new laundry area, but I forgot! You’ll just have to trust me that now, the hot water heater is hidden inside its own designated closet and the washer and dryer have new cabinetry to house all the cleaning supplies and such.

Because bedrooms can be kinda boring on a before and after tour, especially without furniture, I’ll only show you one example of a before and after bedroom. Just multiply it by 4 in this home. I’m not sure the story of all the holes in the drywall but each room had them.

Aside from the holes, the bedrooms needed little work besides the normal paint and lighting. Aaaaand each bedroom boasted beautiful solid wood doors that cleaned up beautifully and truly became a feature in its Mountain Modern Story.

The final stops on our tour will be the 2 bathrooms beginning with the guest bath. The size and layout of the original bath was great only requiring an update.

Ta Dah!!!

And if you thought that was a fun transformation, check out the master bath. (I used this picture in a previous blog to point out the gift of the toilet paper left by the previous home owners- this was during the height of the toilet paper crisis)

This remodel did require us to borrow some space from the master bedroom and closet but I think it was worth the sacrifice. It now has a private potty room and a new soaker tub.

Whew! This renovation was truly unlike any other I’ve ever done as the world shutdown and tentatively opened back up to a whole new normal. So thanks for going on this tour with me today- I was so sad I could not show her to you in person. If any reno deserved her moment in the sun, it was certainly the Mtn Modern. Nevertheless, she stands proudly at the end of her wooded cul-de-sac as a reminder that beautiful, important things can flourish in even the hardest times.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s